Okrugli sto na temu bilateralni odnosi Srbije i Mađarske : manjinska politika i evropske integracije (25.06.2016.)

2018-03-31T22:18:36+00:00 25. 06. 2016.|Etničke manjine, Okrugli stolovi, Vesti|

Forum za etničke odnose organizovao je u Hotelu Moskva u Beogradu okrugli sto na temu „Bilateralni odnosi Srbije i Mađarske: manjinska politika i evropske integracije.“ Na dnevnom redu bila su važna pitanja za srpsko-mađarske odnose u koja pre svega spadaju položaj mađarske nacionalne manjine u Srbiji, srpske nacionane manjine u Mađarskoj, prekogranična saradnja dve zemlje, kao i perspektiva evropskih integracija Srbije.
Učesnici okruglog stola, među kojima su bili predstavnici mađarske nacionalne manjine u Srbiji, kao i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, konstatovali su da Srbija i Mađarska treba da nastave da razvijaju i jačaju svoje odnose u oblastima u kojima imaju zajednički interes. Složili su se da su sprsko-mađarski odnosi znatno poboljšani i proteklih nekoliko godina nakon istorijske posete predsednika Republike Mađarske, Janoša Adera, Republici Srbiji kada su predsednici Srbije i Mađarske odali poštu nevinim žrtvama oba naroda u Drugom svetskom ratu i poslali jasnu poruku da taj čin treba da označi pomirenje dva naroda. Tokom izlaganja sumirani su istorijski odnosi mađarske nacionalne manjine prema Srbiji kao njihovoj državi, a takođe se razgovaralo o privrednoj i ekonomskoj saradnji između dve države.
Ovo je treći od četiri okrugla stola koje Forum za etničke odnose organizuje uz podršku Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu i Fondacije za otvoreno društvo, a u okviru projekta „Manjinska politika i evropske integracije – uloga bilateralnih odnosa”. Na skupu u Nišu 30. maja razgovaralo se o bilateralnim odnosima sa Bugarskom, 11. juna tema su bili bilateralni odnosi Srbije i Rumunije, a 9. jula odnosi sa Hrvatskom biće glavna tema na dnevnom redu. Ideja je da se ovakvim skupovima utvrdi stepen bilateralnih odnosa između Srbije i pomenutih zemalja, kao i da se sagledaju potencijali prekogranične saradnje i razvoja ekonomskih odnosa, a da se pritom naglasak stavi na važnost nacionalnih manjina kao ključnih karika za unapređivanje međudržavnih odnosa.