FER saopštenje za štampu o upadu policije -2000. godine

2018-02-21T07:49:17+00:00 06. 06. 2000.|Vesti|

Upad finansijske policije i specijalnih policijskih snaga, kao i nezakonito pečaćenje prostorija Foruma za etničke odnose u Beogradu novi je u nizu protivustavnih i protivzakonitih nasrtaja na pojedine nevladine organizacije i politicke neistomišljenike.

O izvršiocima ovog pokušaja zastrašivanja najbolje govori to što su u Forumu upali u dane kada su njegovi saradnici bili odsutni iz Beograda.

Počastvovani smo saznanjem da se naše delovanje u pronalaženju miroljubivih i demokratiskih rešenja za etničke odnose , u zaštiti ljudskih i manjinskih prava i razvoju kulture dijaloga i toleranicije ne dopada onim grupama unutar režima koje su planirale ovu akciju protiv Foruma.

Ovom prilikom bih želeli da poručimo sledeće:

  • nema te represije koja može sakriti posledice politike etničke mržnje i sukoba, koja je prouzrokovala ratove na teritoriji bivše Jugoslavije, i koja je svoje tragično finale imala na Kosovu.
  • svako od učesnika u javnom životu mora podneti konsekvence za svoje političko, a naročito za protivzakonito delovanje.

Na kraju, postavljamo javno pitanje Saveznom javnom tužiocu, Republičkom Javnom tužiocu i Ministru unutrašnjih poslova: da li su išta otkrili u vezi sa tzv. organizacijom “Crna Ruka II”, koja je pre nekoliko godina pretila likvidacijom direktoru Foruma za etničke odnose? Možda je negde, ipak, sačuvana, tada podneta prijava protiv N.N. lica za organizovanje terorističke organizacije.

Misle li Tužioci i Ministri da se borba protiv terorizma dobija nepreduzimanjem Zakonom predviđenih mera radi sprečavanja nezakonitog delovanja, kao sto je i između ostalog i ovaj upad policije u prostorije Foruma?

 

U Podgorici,  06.Juni 2000                                                                Koordinator

Foruma za etnicke             odnose

 

Dr. Dušan Janjić