Najnovija eskalacija oružanog nasilja širom Kosmeta

2018-02-21T07:42:52+00:00 17. 03. 2004.|Vesti|

Beograd, 17. mart 2004.

Najnovija eskalacija oružanog nasilja širom Kosmeta i nevine ljudske žrtve u Severnoj Kosovskoj Mitrovici prete da se pretvore u medjuetnicke obracune širokih razmera.

Ovi krvavi dogadjaji svedoce o izuzetnoj snazi ekstremista koji nastoje da sprece tek zapocete pregovore, da nasiljem nametnu samo svoje interese. Pored toga što svedoce o slabosti politickih snaga i interesnih grupa koje stoje iza serije ubistava i napada na pripadnike srpske zajednice i destabilazacije citavog Kosmeta pa i regiona, govore i o evidentnom neuspehu medjunarodnog civilnog i vojno-bezbednosnog prisustva na Kosmetu u suocavanju s realnošcu, u suzbijanju ekstremizma i garantovanju elementarnih ljudskih sloboda i prava.

Pozivamo vodje i sve pripadnike srpske zajednice da ucine sve što je u njihovoj moci da zaštite svoje živote i imovinu kao i da istraju u svojim politickim zahtevima da se poveca stepen njihove bezbednosti kao i da se pocinioci zlocina otkriju i kazne.

Pozivamo albanske vodje da se zauzmu za sprecavanje širenja nasilja i pružajuci cvrste garancije svojim susedima, potstaknu razgovore i zajednicku borbu protiv politickog ekstremizma, nasilja i zlocina.

Podsecamo SPGS da je njegova obaveza da preduzme sve potrebne mere uspostavljanja i održavanja mira, da pored neposrednih mera saopšti i svoj program uspostavljanja bezbednosti i suzbijanja ekstremizma, terorizma i organizovanog kriminala na Kosmetu, narocito zaštite srpske zajednice.

Pozivamo vlasti Srbije, Crne Gore i SCG da zatraže vanrednu sednicu Vrhovnog saveta odbrane na kojoj bi se razmotrilo stanje bezbednosti i poštovanje ljudskih prava na Kosmetu kao i da razmotre sve bezbednosne posledice i eskalaciju sukoba na Kosmetu.

Pozivamo Vladu Srbije da proceni stanje bezbednosti i predlozi mere saradnje sa organima medjunarodne zajednice u otklanjanju daljih rizika od eskalacije oružanih sukoba, u zajednickoj borbi protiv ekstremizma, uspostavljanje mira i reda na Kosmetu.