Javna diskusija “Sever Kosova, kako dalje?”

2018-02-20T13:37:29+00:00 25. 04. 2013.|Vesti|

JAVNA DISKUSIJA – 25.04.2013, Beograd

Forum za etničke odnose je u saradnji sa Diplomatskim dijalogom održao javnu diskusiju pod nazivom “Sever Kosova, šta dalje?”. Tema diskusije bio je položaj severa Kosova unutar sporazuma Beograda i Prištine, kao i problemi njegove implementacije i učešća Srba sa Severa Kosova u ovom procesu. Cilj njenog održavanja bilo je uspostavljanje dijaloga o odnosu Srba sa severa Kosova prema usvojenom sporazumu, kao i viđenjima sporazuma iz perspektive Beograda, Prištine i Brisela. Ovom prilikom je prezentovana i publikacija Foruma za etničke odnose pod nazivom „Perspektiva severnog Kosova u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, koja je nastala kao rezultat međunarodne konferencije „Perspektiva regionalne saradnje za severno Kosovo“, održane u Bečićima od 11. do 13. januara 2013. godine.

Govornici na javnoj diskusiji bili su Prvoslav Davinić (Diplomatski dijalog), Nenad Đurđević (Forum za etničke odnose), Ilir Deda (Kosovski institut za istraživanje i razvoj politika), Dušan Janjić (Aktivna Srbija), Slaviša Filipović (Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije) i Saša Đokić (Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije).

Učesnici diskusije složili su se da je potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine značajan korak unapred, ali da će implementacija dogovorenog biti ništa manje težak proces od samih pregovora, te da je pred obema stranama u dijalogu, kao i pred Briselom, još uvek dosta posla. Istaknuti su praktični problemi poput ekonomske zavisnosti Srba sa Kosova od paralelnih institucija koja zahteva posebnu pažnju prilikom njihove transformacije, kao i stepen strukturalnih reformi kroz koje će Kosovo morati da prođe kako bi se sporazum implementirao. Bilo je reči i o finansiranju samog procesa implementacije i tehničkim kapacitetima neophodnim za njeno uspešno sprovođenje.

Ispred Foruma za etničke odnose projekat su realizovali: Nenad Đurđević, Mladen Antonijević Priljeva, Ivana Božić, Nikola Burazer, Dina Milovanović, Željko Rakovac.