„Beograd – Priština: Šta znači normalizacija odnosa u praksi“

2018-02-20T13:36:28+00:00 28. 03. 2013.|Vesti|

OKRUGLI STO / 28.03.2013, Beograd

Forum za etničke odnose je u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer organizovao okrugli sto na temu: „Beograd – Priština: Šta znači normalizacija odnosa u praksi“, održan 28. marta 2013. godine u Hotelu „Moskva“ u Beogradu.

Panelisti koji su dali svoja uvodna razmatranja i otvorili diskusiju su Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, Henri Bohnet, direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose, Engjellushe Morina, predstavnica Kosovskog instituta za mir iz Prištine i Ilir Deda iz Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika iz Prištine.

Na skupu je analiziran dosadašnji tok pregovora između Beograda i Prištine u Briselu i razgovaralo se o postignutim dogovorima kao i o mogućnostima njihove primene u praksi. U otvorenom dijalogu, učesnici okruglog stola su razmatrali mogućnost pronalaženja održivog rešenja za sever Kosova, što bi po mišljenju govornika, podrazumevalo uključenost civilnog društva kao i predstavnika albanske i srpske zajednice u proces i stvaranje ekonomski održivih opština.

Učesnici su se složili da bi transparentnost pregovora i postignutih dogovora bila od izuzetnog značaja za Srbe koji žive na Kosovu, kako bi se izbeglo slobodno tumačenje i nastanak nesporazuma prilikom procesa njihove implementacije.

Ispred Foruma za etničke odnose projekat su realizovali: Nenad Đurđevic, Mladen Antonijević Priljeva, Vujo Ilić, Željko Rakovac, Ivana Božić, Dina Milovanović i Nikola Burazer.