Predstavljanje rezultata istraživanja : Nezavisnost i sudbina manjina 1991-1992

2018-02-21T07:40:15+00:00 20. 05. 2005.|Vesti|

Beograd, 20. maj 2005.

‘Forum za etnicke odnose’ podrzava inicijativu ‘Narodnog pokreta OTPOR’ za smenu ministra Dragana Veselinova. Smatramo da ministar mora da snosi odgovornost za svoje javne nastupe i za dela koja cine ljudi koji su pod njegovom neposrednom kontrolom.

Javni nastupi i politizacija tragicnog saobracajnog udesa koju je zapoceo ministar Veselinov je dovoljni razlog da on sam podnese ostavku. Cinjenica da nije podneo ostavku i da ga u tome podržava i premijer nam ukazuje na dve stvari: prvo nesigurnost Vlade i njenih ministara i pokusaj da se ona prikrije bahatošcu u javnom nastupu; drugo, objektivno teška pozicija Vlade koja zbog nestabilne podrške u parlamentu mora da trpi diktaturu i samovolju svih clanova vlade pa i samovolju malih partija.

Zbog svega toga smatramo da bi smena ministra Veselinova pomogla unutrašnjoj stabilnosti Vlade i narocito popravljanju ugleda Vlade u javnosti koji je poslednjih nedelja izuzetno poljuljan, delimicno i zahvaljujući aferi Veselinov.

Uvereni smo da ce i sam ministar Veselinov uvažiti argumente koji govore u ime stabilnosti Vlade i nastavka reformi i da nece svojim daljim potezima ugrožavati ugled Vlade i zaoštravati krizu u Vladi i parlamentu.

Pri tome, za ‘Forum za etnicke odnose’, iz iskustva dobre saradnje sa ministrom Veselinovim, nije sporna njegova stručnost.