VOA :Berlin očekuje model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

2018-04-20T09:20:35+00:00 19. 04. 2018.|Vesti|

Ako se iz poslednje, poluprivatne posete Americi predsednik Srbije vratio prilično neraspoložen, prošlonedeljni susret sa kancelarkom Angelom Merkel vratio je Aleksandru Vučiću malo optimizma. Kako je i sam rekao, Srbija će morati da donosi bolne i teške odluke, a sagovornici Glasa Amerike ocenjuju da je Vučić naišao na više razumevanja u Berlinu nego u Vašingtonu.

„Vašington smatra da je kosovska priča završena, odnosno da je nezavisnost završena priča i da o tome ne može da se razgovara. Kod Merkelove i kod Evropljana je situacija nešto drugačija. Drugačija utoliko što takođe nema razgovora o tome, ali postoji prostor da se razgovara o modalitetima realizacije“, izjavio je sa Glas Amerike diplomata Zoran Milivojević.

Nenad Radičević, spoljnopolitički novinar u dnevniku Politika, ocenjuje da niko u Nemačkoj ne očekuje od Srbije da će priznati Kosovo – „možda u Americi očekuje“. „Svi očekuju taj model dve Nemačke, a to je da Srbija ne sprečava Kosovo da uđe u međunarodne organizacije, da je zvanično ne priznaje, ali da sarađuju i da joj na posredan način prizna državnost“, rekao je Radičević za Glas Amerike.

 

Celu vest možete naći na ovom linku.