“Uloga novinara i medija u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”

2018-02-20T13:38:25+00:00 17. 04. 2013.|Vesti|

Prva radionica na temu normalizacije odnosa Boegrada i Prištine – Priština, 17, 18, 19. april 2013.

U cilju podrške normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Forum za etničke odnose u saradnji sa Konrad Adenauer Stifung organizuje seriju radionica o uticaju različitih aktera na proces normalizacije. Prva radionica Uloga novinara i medija u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine je održana od 17. do 19. aprila 2013. godine u Prištini. Radionica je imala za cilj da uspostavi otvoren dijalog između predstavnika medija iz Srbije i Kosova radi zajedničkog sagledavanja uloge koju mediji imaju u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Prvi dan radionice je započeo putovanjem predstavnika medija iz Beograda u Prištinu i radnom večerom sa saradnicima i predstavnicima medija iz Prištine. Program drugog dana radionice je bio podeljen na tri tematske celine: Da li dijalog Prištine i Beograda vodi ka normalizaciji odnosa? (dostignuća i rizici dosadašnjeg toka dijaloga Beograda i Prištine); Šta bi trebalo da sadrži sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine?; Novinari i mediji o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Moderatori i izlagači u radnom delu skupa su bili: Thorsten Geissler (Konrad Adenauer), Matthias Kiesler (zamenik ambasadora SR Nemačke u Prištini), Samuel Žbogar (specijalni izaslanik EU u Prištini), Anja Czymmeck (direktorka predstavništva Konard Adenauer Stifung u Skoplju i u Prištini), Engjellushe Morina (Savet za međunarodne odnose, Priština), Ilir Deda (KIPRED), Nikola Tomić (dnevne novine Danas), Arben Ahmeti (dnevne novine Koha Ditore), dr. Dušan Janjić (Forum za etničke odnose), Nenad Đurđević (Forum za etničke odnose). Nakon uvodnih izlaganja usledile su diskusije na pomenute teme. Poslednji dan radionice je uključio radni doručak i povratak za Beograd.

Forum za etničke odnose planira da nastavi sa organizovanjem radionica i debata na temu odnosa Beograda i Prištine, tačnije uloge različitih aktera na proces normalizacije.

Ispred Foruma za etničke odnose projekat su realizovali: Nenad Đurđević, Mladen Antonijević Priljeva, Vujo Ilić, Dina Milovanović, Nikola Burazer, Ivana Božić, Željko Rakovac.