Predstavnici Foruma za eničke odnose na obeležavanju Dana slovenske pismenosti

2019-06-24T09:18:56+00:00 17. 06. 2019.|Vesti|

Predstavnici Foruma za etničke odnose prisustvovali su, 24. maja 2019. godine, nastupu poznatog srpskog kulturno-umetničkog društava “Ivo Lola Ribar” i gostujućeg ansambla iz Bugarske “Bulgare”, održanog povodom obeležavanja Dana slovenske pismenosti, u Kombank dvorani.

Uoči koncerta, publici se obratitio ambasador Bugarske u Srbiji, Radko Vladko, koji je istakao da je taj praznik, „najvoljeniji“ u njegovoj zemlji, od 1851. godine, kad je ustanovljen, i da ga praznuje svaki Bugarin, bilo gde da se nalazi, u domovini ili u svetu. Da je to „najčistiji duhovni praznik koji objedinjuje više od 55 nacionalnosti vezanih za slovensko pismo“.

Više od 400 miliona ljudi u svetu govori slovenske jezike, podsetio je Rajkov, naglašavajući da je ćirilica već 12 godina jedno od tri zvanična pisma u Evropskoj uniji i da će Bugarskoj biti drago da se još više koristi kad Srbija postane članica.

U atrijumu Kombank dvorane otvorena je izložba “Tragovi Ćirila i Metodija – fotografska biografija patrona Evrope”, čiji je autor bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Pavel Demeš. U pitanju je kolekcija fotografija posvećena misionarskim putovanjima svetitelja – u Moravsku, Arapsko i Hazarsko carstvo. Izložbu su otvorile pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije Asja Drača Muntean i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.