Ne brine SPC za vjernike koliko za dobit

2020-04-23T18:26:14+00:00 23. 04. 2020.|Vesti|

Ocijenio politički analitičar Dušan Janjić

Ne brine SPC za vjernike koliko za dobit

Pokazalo se još nešto, da je Sveti Sinod SPC stao na drugačijem stanovištu od samog patrijarha i da se može zaključiti kako se ne radi samo o borbi za uticaj u društvu i kontrolu države, nego o borbi unutar crkve, i to borbi za prvo mjesto – ističe politički analitičar Dušan Janjić

Dušan Janjić

Društvo

Autor:Redakcija Pobjede

Objavljeno: 16.04.2020. 07:38: https://www.pobjeda.me/clanak/ne-brine-spc-za-vjernike-koliko-za-dobit

Nadgornjavanje Srpske pravoslavne crkve sa vlašću i u Crnoj Gori i u Srbiji oko proslave Vaskrsa pokazuje da SPC, bez obzira na neke poruke da vjernici ostanu kući, i u ovoj situaciji kada imamo pandemiju koronavirusa nastoji da državi nametne poseban naddržavni status i da im vjernici nijesu u prvom planu – ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar Dušan Janjić.

Za Crnu Goru, kako ističe, to nije iznenađujuće, jer SPC otvoreno pokazuje kako hoće da bude „na istom nivou sa državom i to u pitanjima države, ali iznenađuje u Srbiji, gdje navodno vlada ljubav između patrijarha, crkve, predsjednika Aleksandra Vučića i te politike“.

– Srpska politika je mnogo uradila da podrži Srpsku pravoslavnu crkvu kada je radila pogrešne stvari u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj sve iz straha da bi neko mogao da razbije nacionalno jedinstvo, jer bi time razbio srpsko pravoslavlje. Dakle, iz tog razloga kažem da je pogađanje sa Vučićem oko proslave Vaskrsa, malo iznenađujuće. Sa druge strane, pokazalo se još nešto da je Sveti Sinod SPC stao na drugačijem stanovištu od samog patrijarha i da se može zaključiti kako se ne radi samo o borbi za uticaj u društvu i kontrolu države, nego o borbi unutar crkve, i to borbi za prvo mjesto – ističe on.

Janjić podsjeća na odnos Katoličke crkve prema proslavi Uskrsa i jasnu poruku pape Franja vjernicima: „Ovo je doba smrti kada treba podržati život“.

– Postoji jedna vrsta ponašanja u Katoličkoj crkvi, ali i u mnogim pravoslavnim crkvama, gdje se poštuju preporuke i svjetovnih vlasti, prije svega potreba vjernika za zdravljem, životom. U odnosu na to, mi imamo Srpsku pravoslavnu crkvu koja unutar svoga tumačenja ima jedan svoj zaista mračan pogled koji veliča zagrobni život. To je način gledanja na svijet koji je dosta paganski i dosta nehrišćanski. I naravno, na sve to imamo i politiku – kaže Janjić.

Ponašanje sveštenika SPC u situaciji pandemije, kaže Janjić, pokazuje da se prema pandemiji odnose u stilu – šta bude biće, ali da se takvo prepuštanje sudbini, ne osjeća kada je riječ o imovini.

– Tu nema opuštanja, niti poruka kako bog hoće. Kada je u pitanju imovina i njihove pozicije u crkvi, onda se ponašaju kao pravi zapadnjački kapitalisti i to protestanti uzmi sve, uzmi odmah – kaže Janjić.