Nacionalni Konvent 35 sa Vučićem: Narod KIM jedini ne može da se obrati Evropskom sudu, većina protiv podele

2018-04-07T11:03:58+00:00 31. 03. 2018.|unutrašnji dijalog, Vesti|

Predstavnici NVO ocenili su, na Nacionalnom konventu o EU, koji se održava u okviru dijaloga o KiM, da je podela Kosmeta najgore rešenje. Oni ističu da treba raditi na poboljšanju uslova života Srba kroz „ZSO plus“. Na današnjem 17. po redu okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga učestvovale su i nevladine organizacije sa Severa Kosova. Okrugli sto “Rešenje kosovskog pitanja – šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije” organizovao je Nacionalni konvent Srbije o Evropskoj uniji (NKEU). Radna grupa za Poglavlje 35 predstavila je i stavove o principima za rešavanje kosovskog pitanja, a to su: mir u regionu i bezbednost građana, nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, kompromisno, realno i održivo rešenje i nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Na skupu su učestvovali Aleksandar Vučić i ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dve opcije kada je pitanju rešenje kosovskog problema, ali da je realniji predlog opstanka zamrznutog konflikta. Platforma za rešenje problema Kosova zasnivaće se na potrebama Srbije i opstanku Srbije u budućnosti, a ne na tome koliko volimo sopstvenu prošlost, poručio je Vučić.

On se, između ostalog, osvrnuo na juče predstavljeno istraživanje Foruma za etničke odnose i organizacije Liber :

„Ja sam juče čuo istraživanje da 83% građana misli da je teški napad na Marka Đurića namešten, a da jedan posto ima empatiju prema Marku Đuriću i veruje Aleksandru Vučiću. To je bilo istraživanje zvanično predstavljeno na konferenciji za novinare Foruma za etničke odnose, organizacija Liber. Vi stvarno mislite da je to moguće, da je to realno, da moramo da slušamo gluposti svaki dan, jer misli da ima kapacitet da može da priča gluposti. Nema u Srbiji 83 odsto idiota i nemoguće je da ih bude.“

Ono što, kaže – neće da prihvati je „to je tiho spočitavanje bez istrage da su Srbi ili mafijaške strukture, pošto zamislite u Prištini nema mafijaških struktura“.

Sanja Sovrlić iz Crno belog sveta istakla je da “ukoliko ne budu stvorene okolnosti u kojima Srbi sa Kosova mogu imati pristojan život i ukoliko ne budu ohrabreni da se bore za svoja prava, onda preostaje da Srbija pitanje Kosova rešava iseljavanjem Srba sa KiM, što nije trajno rešenje.

Dodala je da je bezbednost jedan od najvećih problema na severu Kosova, te da je najveći pokazatelj za to ubistvo Olivera Ivanovića.

Postizanje normalizacije u odnosima je jedino održivo rešenje čiji značaj je u statusnoj neutralnosti, dok bi podela teritorija dovela do destabilizacije i sukoba, smatra Verka Jovanović iz Foruma za etničke odnose.

Jovanović je, na drugom panelu u okviru „Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji“, istakla da je važno da se stvore institucionalni instrumenti koji će smanjiti stepen diskriminacije za Srbe južno od Ibra.

Ona je dodala da Zajednica srpskih opština, na način na koji je dogovorena u Briselu, ne pruža dovoljne garancije zaštite ljudskih prava za srpsko stanovništvo na KiM, te da bi, upravo iz tog razloga, trebalo formirati Zajednicu srpskih opština plus koja bi mogla bolje da ostvari prava.

Celokupnu vest možete pročitati na sajtu KoSSev.