Konsultativni sastanak eksperata Foruma i predstavnika državnih insitucija o nacionalnim manjinama

2018-03-31T22:15:58+00:00 29. 01. 2018.|Etničke manjine, Vesti|

Eksperti Foruma za etničke odnose  zajedno sa predsednikom Upravnog odbora Dušanom Janjićem razgovarala je sa predstavnicima državnih institucija o položaju nacionalnih manjina u Srbiji. Ovaj sastanak deo je projekta „Integrativne politike i položaj nacionalnih manjina „ .

 

Na sastanku je dogovorena uzajamna saradnja Foruma i državnih institucija , kako bi se zajedničkim radom rešila mnoga otvorena pitanja kada je reč o nacionalnim manjinama. Na njih je ukazao predsednik Upravnog odbora Foruma Dušan Janjić. Reč je pre svega o upotrebi jezika nacionalnih manjina, političkoj zastuplljenosti manjina, kao i pitanje kako u skladu sa političkim interesima  rešiti obaveze u zapošljavanju manjina.

Predstavnici Kancelarije za ljudska prava izrazili su spremnost da pomognu ekspertima Foruma kako bi došli do što tačnijih informacija , i to tako što će se sprovesti anonimna anketa koja bi pomogla u rešavanju pitanja oko zapošljavanja nacionalnih manjina.  Dogovoreno je da će  predstavnici države kroz dokumenta, ali i sugestije na izveštaje koje će pripremiti eksperti Foruma pomoći u radu na ovom projektu.

Cilj ovog projekta Foruma je da ponudi alternativu državnim organima u rešavanju ovog vrlo složenog pitanja , a ne blokada ili otežavanje puta Srbije ka Evropskoj Uniji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici Zaštitnika građana Republike Srbije, pokrajinskog ombudsma, poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarije za ljudska prava.