Konferencija o srpsko – albanskim odnosima, Beograd

2018-07-11T11:17:55+00:00 11. 07. 2018.|Vesti|

U organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA u Beogradu je 10. jula održana međunarodna konferencija „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, tokom koje su o odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koje generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti razgovarali srpski, albanski i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji je bio jedan od učesnika panela, rekao je da bi se pitanje teritorija moglo lakše rešiti ako bi se pošlo od ljudi i njihovih potreba, jer, kaže, tako se dešavalo uvek kroz istoriju.

Dušan Janjić je upozorio da podilaženje nije jedini način da se dođe do rešenja i dobrog odnosa Srbije i Albanije, već da je to povećanje i koordinacija saradnje. „Ukoliko se Srbija i Albanija slože, Zapadni Balkan je stabilan. Ako zajednički delujemo bićemo igrači u evropskoj ligi, ako ne – bićemo periferija“, rekao je Janjić.

Primetivši da je reč o različitim etnicitetima, Janjić je konstatovao da zbog toga imamo muku s malim razlikama, dok se one veće, poput jezika, lakše prevazilaze. „Ne znamo dovoljno jedni od drugima, a trebalo bi da znamo više“, ukazao je Janjić, te poručio da je Kosovo okvir za odnos dve zemlje, ali i da ne vidi bolji put ka rešenju osim normalizacije.  „A ona će onda voditi ka saradnji dve zemlje“, zaljučio je Janjić.

Skup je, otvorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da je osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca pitanje Kosova i Metohije, a da Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte.

Svoje stavove i viđenje problema, ali i rešenja izneli su i poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan, novinar Mustafa Nano, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, istoričari Predrag Marković i Rigels Halili, Piro Miša iz Instituta za dijalog i komunikaciju iz Tirane, Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, Momčilo Pavlović sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju, Ardian Hačkaj iz Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Konferencija „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“ je organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, a medijski partneri su bili Prva televizija i portal Europian Western Balkans.