Konačni rezultati izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina

2018-11-13T10:07:13+00:00 13. 11. 2018.|Vesti|

Republička izborna komisija saopštila je da je najveću podršku Albanaca dobila lista Šaipa Kamperija, Bošnjaci su u najvećem broju bili za listu Sulejmana Ugljanina, većina članova Nacionalnog saveta Mađara biće iz „Mađarske sloge“, aškalijska nacionalna manjina većinski je bila za listu „Za pobedu“ Erdelja Osmana, Bugari će najveći broj predstavnika u savetu imati sa liste „To smo mi – Prirodni pokret“, Bunjevci su najviše bili za listu „Bunjevci zajedno“, „Vlasi za Srbiju“ su dobili najviše glasova pripadnika vlaške manjine.

Romi su glasali najviše za listu „Sveevropski romski pokret“ koja će imati 32 od 35 članova saveta, lista „Rusini zajedno“ imaće najviše mesta u njihovom savetu, „Matica slovačka u Srbiji“ prva je na među Slovacima,  dok su Ukrajinci najviše glasova dali Grupi birača „Senjuk“ Ivana Kuzme.

Lista „Grci zajedno – Petar Rodificis“ jedina je bila na izborima za nacionalni savet grčke manjine, najviše mandata u savetu egipatske manjine dobiće lista „Esnaf“ Kujtima Demira, Poljacima je najprivlačnija bila lista „Svim srcem za Poljake“ čiji će predstavnici popuniti ceo sastav nacionalnog saveta, Lista „Gerhard – podunavske SSvabe – zajedno, Antun Bek“ prva je među biračima nemačke nacionalne manjine.

Svoje predstavnike u savetima prethodno su na elektorskim skupštinama u Beogradu izabralli pripadnici hrvatske, crnogorske, ruske i makedonske nacionalne zajednice.

Inače, na izborima Nacionalni savet Albanaca, iza liste čiji je nosilac bio Kamberi, a čija će Partija za demokratsko delovanje imati šest mandata u Savetu, nalazi se  „Alterantiva za promene – Šćiprim Arifi“ koja će imati četiri člana u Savetu.  „Demokratska partija – Nagip Arifi“ i lista Ragmija Mustafe imaće po dva, dok je „Pokret za reforme“ Samija Saljihua osvojio jedno mesto u Savetu.

Lista „Albanski forum za ekonomski razvoj Srbije“, čiji je nosilac bio Muharem Saljihu, nije osvojila nijedan glas, kao ni bošnjačka „Stari dedo“.

Lista Sulejmana Ugljanina imaće 14 članova u Nacionalnom savetu Bošnjaka, lista Muamera Zukorlića 13, lista „Vakat je“, koju je podržao lider Socijaldemokratske partije Srbije i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, osvojila je osam mesta u Nacionalnom savetu Bošnjaka.

Izbori će biti ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta, u Beloj Crkvi i Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine.

Nakon ssto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe.