Janjić za agenciju Beta : „Zemlje kvinte ne žele dugu političku igru oko Kosova“

2018-06-04T13:51:10+00:00 04. 06. 2018.|Vesti|

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da je direktna komunikacija Prištine i Beograda uglavnom prestala i da stvari idu u sve gorem pravcu, što medjunarodnu zajednicu postavlja pred dilemu da li da nastavi da radi na način na koji je do sada radila ili da traži neke druge načine za rešavanje problema.

„Ovo je osetljiva faza u kojoj je medjunarodna zajednica, a pre svih Vašington, pokazuje znake spremnosti da stavi po strani igre malih lokalnih moćnika. To sve čini nervoznim, a naročito one koji su bili spremni na dugu ‘političku igru’ i verovali da je ona moguća“, rekao je Janjić agenciji Beta, komentarišući zastoj u pregovorima Beograda i Prištine.

Janjić smatra da zemlje kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija) očigledno nisu za dugu političku igru, da imaju drugačije mišljenje i da se približavaju stavu da problem Kosova treba rešavati bez obzira da li Srbija i Kosovo idu ka Evropskoj uniji (EU) ili ne.

„Te zemlje su nedavno održale sastanak, ali ne postoji nikakav poseban papir nego serija dokumenata, uključujući i mišljenja uticajnih instituta i drugih organizacija“, dodao je on.