Janjić o sastanku u Berlinu: Problemi se znaju, neće biti novih genijalnih ideja

2019-04-23T10:20:26+00:00 23. 04. 2019.|Vesti|

U Berlinu će se 29. aprila ponovo susresti srpski, albanski i prištinski zvaničnici. Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da su problemi poznati i na stolu i da ne očekuje nove, genijalne ideje.

Na sastanak u berlin je pozvao najmoćniji evropski dvojac – nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron. U Berlin putuju srpski predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Kosovo će predstavljati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, a biće tu i premijer Albanije Edi Rama. Pozvani su i hrvatski i makedonski predsednici vlada Andrej Plenković i Zoran Zaev, crnogorski predsednik Milo Đukanović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i slovenački premijer Marjan Šarec.

Sastanak je, prema brojnim analitičarima, zakazan i u neobično vreme – samo mesec dana uoči izbora za Evropski parlament, a objašnjenje, kako je formulisano, „neformalna razmena ideja“.

„Očekuje se da svi učesnici potvrde opredeljenje da mirnim putem pokušaju da reše problem i da se suzdrže od pokretanja onih tema koje se tiču interesa drugih, kao što je razmena teritorija“, kaže Janjić.

Govoreći o spisku zvanica, Janjić je rekao da su pozvani poni koji imaju uticaj i legitimitet.

„Nema Dodika što je razumljivo – to je poruka da se mora menjati politika, da bi se trebalo suzdržati od onog prekrajanja Balkana koje bi moglo da ima negativne posledice“.

Predsednik Srbije sastaće se pre berlina s predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom. Janjić smatra da su ti sastanci važni za Srbiju i Vučića kako bi čuo mišljenja.

„Vidimo da postoje promene u ruskoj politici, da šalju duple signale – kažu zaoštravajte to tamo, a onda možda i taj NATO. Rusija želi Zapadni Balkan kao paket da bi ga onda zamenila za Gruziju. Potrebne su konsultacije, da li će one ojačati poziciju to je pitanje percepcije. Negde će to uticati, recimo kod Merkel ako iza leđa dođe poruka iz Moskve, ali može negativno uticati kod nekih malih ali regionalno bitnih igrača“, smatra Janjić.

Dodaje da Beograd može da očekuje dve stvari – potvrdu svog pravca ili malo neprijatnu vest da ako ga neki iz regiona optuže za destabilizaciju.

Link ka emisiji, možete pogledati ovde.

Pise: N1