Briselski dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine

2018-02-23T09:31:30+00:00 02. 10. 2015.|Vesti|

Forum za etničke odnose, uz podršku fondacije Hajnrih Bel, organizovao je 2. oktobra 2015. godine u Index sali hotela IN okrugli sto na temu „Briselski dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine“. Glavni govornici tog skupa bili su gospodin Bljerim Šalja, koordinator dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i dr Dušan Janjić, predsednik IO Foruma za etničke odnose. Okruglom stolu prisustvovale su brojne diplomate kao i članovi različitih organizacija civilnog društva.

Na samom početku, moderator, gospodin Nenad Đurđević, postavio je glavno pitanje o tome kakve korake možemo očekivati u budućnosti u vezi sa unapređenjem Dijaloga. Šalja je istakao da je neophodno da se prihvati realnost i da se budućnost nalazi u ostvarivanju ciljeva koje su zajednički postavili obe strane, kako bi uspostavili prijateljske odnose. Naveo je da je logika pregovora veoma jasna i da nema budućnosti ni za Srbiju ni za Kosovo ako jedni druge ne priznaju kao ravnopravne partnere. Takođe je rekao da ne misli da postoje bilo kakve pretnje u vidu eskalacije konflikta u budućnosti, da obe strane vidi u budu

nosti kao uzajamno priznate zemlje sa evropskom perspektivom. Dr Janjić je pak istakao da je najveći problem implementacija već postignutih sporazuma i da je važno uzeti u obzir političke i društvene razlike u oba društva kao i da će to uticati na upostavljanje zajednice srpskih opština na severu Kosova.