O normalizaciji odnosa BG i PR, a povodom knjige Dušana Janjića i Bljerima Šalje

2018-08-07T10:59:33+00:00 03. 08. 2018.|Vesti|
BEOGRAD – Sporazum između Beograda i Prištine je nužan, jer vreme ne radi ni za jednu stranu, ocenjeno je danas u Beogradu na okruglom stolu „Izazovi dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.
Povod za ovaj skup bila je publikacija koju je izdao Forum za etničke odnose, a koja pod nazivom „Dušan Janjić i Bljerim Šalja na +38…“ donosi kolumne koje su dvojica autora u prethodnih godinu dana objavili na portalu KoSSev, a koje se tiču normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.
Pogled iz Beograda iz pera Dušana Janjića i iz Prištine kako to vidi Bljerim Šalja, bio je povod i za publikaciju, ali i za razgovor koji je potrajao više od dva sata, a u kojem je Janjić, predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose, između ostalog, ocenio da najnovije priče o „podeli“ Kosova, predstavljaju bežanje iz okvira normalizacije.

Bljerim Šalja (levo) i Dušan Janjić

Bljerim Šalja, kosovski publicista i političar, pak, kaže da razgovaramo o toj temi već 21 godinu, a da on ne može da zamisli da ćemo još 10  godina govoriti o normalizaciji odnosa, te poručuje da taj posao više ne može i ne sme da se „otaljava“.
Janjić je primetio da manipulacije dijalogom u ovom trenutku izmiču kontroli, te upozorio da bi priče o „podeli“ mogle da dovedu do ograničenih sukoba, posle kojih bi vlasti opet morale da razgovaraju, mada tada, kako kaže, o drugim stvarima.
Janjić je rekao da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova biti moguća kada se „normalizuju“ vođstva i društva i u Beogradu i u Prištini.
„Sada nije vreme za akademske rasprave, jer pomeranje granica moguće je mirnim putem, naravno, uz dogovor svih aktera, ali vlasti ni na jednoj, ni na drugoj strani ne znaju ko su akteri, pri čemu mnoge aktere i zaboravljaju“, primetio je Janjić.
Pozvao je zato vlasti u Beogradu i Prištini da budu „pažljive“, da razgovaraju i da ne izazivaju sukobe i poručio da „nije drama ako nema Statuta Zajednice srpskih opština, već ako nema dijaloga“.
Navodeći da se se nekako stiglo do zajedničkog zaključka da sporazum treba da se napravi, Šalja je poručio da on u suštini preduslov za napredak i boljitak obe strane, jer smo, kako je ocenio, sada jedni drugima taoci.
Srbija, naime, kako je objasnio, ne može da ima jasan put ka Evropskoj uniji ako ne reši pitanje Kosova, a Kosovo bez rešavanja odnosa sa Srbijom ne može da aplicira za članstvo u UN i da ide ka EU.
„Srbija na Kosovu nije samo teritorija, nego i ideologija i mentalitet, niti je Kosovo samo u Srbiji. Jednom za svagda treba da to završimo da bismo se bavili sami sobom. Ako ne rešimo to pitanje, plašim se da ćemo se unedogled baviti jedni drugima i da će to biti alibi za druge unutrašnje probleme koji se ne rešavaju“, rekao je Šalja.
Sporazum je zato nužan, ponovio je, ali i primetio da atmosfera za to nikada nije bila gora, te dodao da je to zajednički zaključak njegov i Janjićev.
Glavna poruka, prema njegovim rečima, treba da bude da je došlo vreme za sporazum i da ne treba da odugovlačimo, jer vreme ne radi ni za jednu stranu.
„Ako razmišljamo da pobedimo jedni druge u dijalogu onda smo u velikim problemima. Treba da nađemo zajednički imenitelj koji će objediniti namere obe strane i da to bude dobitna kombinacija i za Srbiju i za Kosovo“, rekao je Šalja.
A komentarissuchi različite spekulacije o mogućim nemirima, Šalja je rekao da bi oni svakako doveli do suspenzije dijaloga i do nove krize i problema, a da bi se tada stvari najverovatnije vratile na polaznu tačku.
Zaključak je učesnika okruglog stola i da bi razgraničenje, o kojem se u poslednje vreme govori, sigurno destabilizovalo region i izazvalo „domino efekat“.
Osim autora publikacije, uvodničari na ovom skupu bili su Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, Fayez Risheg, pravnik i bivši regionalni oficir za vezu EULEX-a, Dr Siniša Vuković, asistent profesor School of Advanced International Studies (SAIS), Johns Hopkins University, Washington D.C, dok je moderator razgovora bio Nenad Đurdević, član upravnog odbora Foruma za etničke odnose