Diplomatski dijalog „Nova paradigma za Kosovo i Srbiju“

2019-05-21T10:21:39+00:00 15. 03. 2019.|Konferencije, Vesti|

Forum za etničke odnose u saradnji sa Kosovskim fondom za otvoreno društvo i Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija, organizovao je juče novu sesiju diplomatskog dijaloga na temu: „Nova paradigma za Kosovo i Srbiju“.

Moderator ovog skupa bio je Dušan Janjić, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose , a govornik na skupu, Veton Surroi, publicista i pisac iz Prištine.

Osnovni cilj rasprave bio je da se svestrano sagledaju sadašnji izazovi (povoljne prilike, ali i prepreke) i da se ukaže na mogućnosti unapređenja dijaloga koji bi doveo do postizanja dogovora obe strane.

                               

„Kada neko počne razgovarati o razmeni teritorija, to je klik u našim glavama da će se nešto loše desiti. Jer smo to videli, ne da smo to predvideli, nego smo videli kako to funkcioniše u Hrvatskoj, videli smo kako to funkcioniše u Bosni, videli smo pokušaje toga kako to funkcioniše na Kosovu. Neko, kada čuje jednog ili drugog predsednika kada kaže da bi on nekakvo novo razgraničenje, prvo pitanje koje Srbina na Kosovu sebi postavi je – gde će proći granica“, rekao je Suroi na skupu.

Po rečima Vetona Suroija, interes Kosova bi trebalo da bude Srbija kao jaka i bogata država radosnih građana.

„Nije cilj da komšiji crkne krava, već da se oteli“, rekao je Suroi:

„Jer samo bogata i radosna Srbija može biti deo radosnog komšiluka. I obrnuto, kada je Srbija melanholična, problematična, a posebno ratno raspoložena, Srbija je, ne samo problem za sebe, Srbija je problem za ceo ovaj prostor“, ističe Suroi.

Suroi je konstatovao da je u Srbiji zastupljen govor gubitnika, kada se tvrdi da treba ići ka teškom kompromisu, koji će biti pakao za obe strane. „Zašto mir ne bi mogao biti lepa budućnost, već mora biti nešto što stvara nelagodnost“, upitao je Suroi.

On je ocenio da odnosi između Rusije i Zapada ne vode ka dogovoru između Beograda i Prištine. „Interesi Kosova i Srbije ne bi trebalo da služe kao moneta za potkusurivanje u igri velikih sila“, rekao je Suroi.

Pise: VOA