Da li je pacijent ustao iz kome?

2020-07-23T21:25:38+00:00 23. 07. 2020.|Vesti|

DA LI JE PACIJENT USTAO IZ KOME? Dušan Janjić za „Blic“: „Vučić i Hoti moraju konkretno nešto da urade ili bolje da se NE SASTAJU“

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ / TANJUG

Razgovor Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija je praktično oživljavanje ili početak oživljavanja dijaloga. Prva stvar koju treba da vidimo jeste da li je pacijent ustao iz kome – kaže u intervjuu za „Blic“ politički analitičar Dušan Janjić.

On kaže da će moći da se kaže da je dijalog oživeo ukoliko posle prvih sastanaka dođe do nekih konkretnih rezultata.

– To ne mora da bude nešto veliko, ali mora da bude konkretno, a ne šturo saopštenje u kojem nas obaveštavaju da su „razgovori protekli u mirnoj atmosferi, a da su obe strane pokazale volju da se razgovara“. To smo imali poslednje dve godine dok je u razgovorima posredovala Federika Mogerini. Ništa. Očekujem da nam bar kažu koje su teme bile na stolu, oko čega su saglasni i oko čega baš nikako ne mogu da se dogovore.

Kako ocenjujete tajming u kojem se dijalog nastavlja?

– Trenutak je izuzetno loš. Prvo, zdravstvena situacija je takva kakva jeste i s kakvom se decenijama svet nije susreo. Onda, imamo nerazumevanje pojedinih aktera unutar Evropske unije i konačno nerazumevanje na liniji Brisel-Vašington. Ipak, nismo mogli da biramo momenat kada će se razgovori nastaviti.

FOTO: RAS SRBIJA

Briselski pregovori

Govorili ste o konkretnim stvarima koje treba da budu dogovorene da biste mogli da date prelaznu ocenu i kažete da je dijalog oživeo. Šta bi to moglo da bude?

– Očekujem nekoliko jasnih stvari. Da se kaže da li su takse ukinute ili suspendovane. Ako su ukinute, onda da EU kaže „ne vredi odluka o reciprocitetu, mi smo sa Beogradom dogovorili mere koje Srbija treba da uradi“. Očekujem malu, dobru vest, nikakvo čudo. Đavo je u detaljima, ali i napredak takođe. Voleo bih i da čujem da su pričali o ekonomskoj saradnji, o formiranju nekakvog zajedničkog tima koji bi osmislio projekte za saradnju u toj oblasti i koji bi uključio i Bosnu i Hercegovinu Crnu Goru… O tome se već dosta pričalo. To bi bilo napredovanje i ta vest bi meni lično bila najmilija. To bi bio vesnik neke bolje budućnosti. Bilo bi takođe dobro kada bi se saglasili oko obaveza železnice, pa da se nastavi saobraćaj gde može, a gde ne može da se nastave investicije. Ne treba bežati od Ričarda Grenela ako ima neku prihvatljivu ideju. Jako dobra vest bila bi i oko prelaza na Merdaru. Dogovor o zajedničkom prelazu bio bi dobra vest, ubrzava saobraćaj, ali i pokazuje da vlade mogu da nađu zajednički jezik.

Tu su i pitanja imovine i nestalih lica…

– Obe vlade, i u Beogradu i u Prištini, treba da se obavežu da donesu propise kojima se određuje status naslednika nestalih lica. Te porodice moraju imati pravnu i socijalnu izvesnost. Treba da kažu i da će se imovinska pitanja rešiti u određenom periodu, pitanje imovine je važnije od svih državnih pitanja. Ako se u prvih nekoliko rundi dijaloga dogodi nešto od ovoga što sam rekao da očekujem, smatraću da su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti imali zbog čega da se sastanu. Ako ne, onda ne treba više ni da idu.

Sve češće se govori i o rokovima u kojima kosovski problem treba da bude rešen. Najoptimističniji su oni koji pominju kraj ove godine kao rok za postizanje sporazuma. Da li mislite da je to realno?

– Miroslav Lajčak je izjavio da je rok dve godine. To razumem jer ako krećete na neki put, morate da imate plan, metodologiju, rokove ili ne ulazite u to. Budimo realni, 20 meseci ništa nisu radili. Ni Beograd, ni Priština, ni Brisel. Sad nam treba toliko vremena da se samo vratimo u pređašnje stanje. I Evropska unija treba ponovo da se preispita i to je suštinski za opstanak Miroslava Lajčaka i Đozepa Borelja u ovom procesu – da li hoće da napuste politiku statusne neutralnosti. Ako međunarodna zajednica želi da izgura formalno međusobno priznanje, hitno mora da smeni Lajčaka i Borela i na njihova mesta dovede nekog Nemca ili predstavnika neke druge članice EU koja je priznala nezavisno Kosovo. Ali, treba i da smene Vučića, jer onda nema o čemu da se razgovara.

Kako je došlo do toga da se Sjedinjene Države aktiviraju, a potom ipak EU vrati pregovore pod svoje okrilje?

– Evropska unija je dugo radila u svom uspavanom ritmu. S druge strane, Ričard Grenel je imao jasan cilj, želeo je više, dobro se pripremio i krenuo konkretno da radi.

Baš kada je trebalo da otputuje u Vašington na razgovor s Aleksandrom Vučićem, Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Hašima Tačija. Da li vam je to čudno?

– Nedostaju dve stvari. Da EU kaže kakva je uloga Euleksa u tom zapetljavanju sa optužnicom, ali i da kažu šta je interes koji se tiče zadovoljavanja pravde, a šta politička igra. To i tužilac mora da izgura. Moguće da je ovo neka igra, jer apsolutno ne postoji spremnost u nekim krugovima u EU i SAD da prihvate ono što radi Trampova administracija, kao deo pomoći da Bajden pobedi na izborima. Kosovo je tu samo mala moneta.

Kako komentarište rezultate izbora?

– Kakvi izbori, takav rezultat, a toliko i stabilnosti i legitimnosti. Izbori su legalni, osporava im se legitimitet pa ćemo videti. Ako Moskva i ovog puta izgura da Dačić bude u vladi, biće to treća vlada u kojoj Vučić neće imati potpunu autonomiju. I onda nam možda slede i novi izbori. Ali sačekajmo da se vlada formira.

FOTO: EUROBLIC / RAS SRBIJA

Dušan Janjić

Nakon najave vraćanja policijskog časa, imali smo proteste na ulici. Kako to komentarišete?

– To je već deo rituala u kojem predstavnici vlasti pokazuju dozu bahatosti i neznanja i onda izgleda kao da namerno iritiraju građane. Pokazali su nam da nemaju sposobnost upravljanja krizom. Upoređuju nas sa zemljama u kojima je pik drugog talasa, a mi ni iz prvog nismo izašli. To iritira ljude, neki su izgubili posao, neki radne navike, većina je uplašena. Taj strah svakog od svakog podriva i državu i društvo, a kombinacija straha i nesposobnosti vlasti da zaštiti uplašene građane je najgora. Možda i najvažnije, strah se ne može zaustaviti lažima. Vučić je uspeo da uspeo da uništi višepartijski sistem i to mora da se promeni.

KOMPLIKOVANI MEHANIZMI EU

Kako komentarišete rampu iz Evropske unije za građane Srbije i Crne Gore zbog ocene da je reč o nebezbednim zemljama?

– Evropska unija ima jasne standarde, a mi ih ne ispunjavamo. Oni se odnose na broj zaraženih na 100.000 stanovnika, ali i neke druge parametre koji se odnose na to koliko se nekoj državi, odnosno vladi može verovati kada je reč o podacima. Mehanizni EU su vrlo komplikovani, čak i unutar sebe, Unija ima neke visoke standarde. Ne treba da se ljutimo zbog toga na druge. Ružne su slike koje smo videli nakon otvaranja granica i hiljade naših građana koji čekaju da pređu, a da zvanično ta odluka nije stupila na snagu. Kakvo je to ponašanje, kakva je to kultura? Razumem da bi ljudi da pobegnu, da im je preko potreban odmor, ali slika koju smo poslali je ružna. Konačno, ta Evropska unija će reći – kako mi da im verujemo, kada im njihovi građani ne veruju?