SERVER: EU IMA PLAN A ZA ZAPADNI BALKAN, PLAN B NE POSTOJI

2019-01-31T16:39:26+00:00 21. 12. 2018.|Vesti|

Beograd — Tri problema na Zapadnom Balkanu usporavaju evrointegracije: Spor Makedonije i Grčke, odnos Beograda i Prištine i nefunkcionalnost BiH, kaže Danijel Server.

Profesor na predmetu upravljanja konfliktima na Univerzitetu Džon Hopkins je danas u Beogradu predstavio svoju knjigu „Od rata do mira na Balkanu, na Bliskom istoku i Ukrajini“, u Medija centru i naveo da je ta knjiga svedočanstvo događaja iz devedesetih godina.

Prema njegovim rečima, knjiga se bavi i uzrocima i poslediama ratova, bombardovanja Republike Srpske i SR Jugoslavije, proučava odnose zemalja u regionu, kao i njihove odnose sa NATO.

„Sve države su pre rata u bivšoj Jugoslaviji bile blizu da postanu članice EU, ali desili su se ratovi. Nakon završetka ratova, dobar napredak u evrointegracijama regiona bio je do finansijske krize 2007. godine, koja je razočarala sve te zemlje“, kazao je Server.

Kaže da su se kasnije pojavili i problemi vezani za izbegličku krizu, Bregzit, te da je izgledalo kao da će se Evropa pretvoriti u Balkan, a ne da Balkan postane deo Evrope.

„Posledice su se odrazile na zemlje EU i zemlje Balkana – nefunkcionalnost BiH je postala sve vidljivija, prestao je process normalizacije odnosa Srbije i Kosova, dok je makedonsko-grčki spor na dobrom putu da se reši“, kaže Server.

On smatra da je probleme na Balkanu i u Evropi Rusija iskoristila za svoje interese i kako bi zemlje regiona dodatno udalji od EU. Pitanje je, kaže, da li Zapad ima snage da završi i pomogne tim zemljama da se priključe EU i NATO, što je, po njemu, plan A za rešavanje kriza na Balkanu, dok plan B, kako ističe, i ne postoji.

Server je naveo da je predlog o razgraničenju, kao rešenje u odnosima Beograda i Prištine, „užasna ideja“, kola je izašla kada je na scenbu stupio američki predsednik Tramp, inače „etno nacionalista“. Ta ideja,kako kaže, pokazuje i da Srbija nema nameru da ikada više upravlja
Albancima na KiM. „Međutim, Tači i Vučić su shvatili da to ne dolazi u obzir“, rekao je Server. On je ocenio da Tači i Vučić u svojim parlamentima ne bi dobili podršku za tako nešto, ali je naglasio da „loše ideje“ nikad ne umiru i mogu da se vrate.

Takođe, dodaje da ideja o razmeni teritorija ugrozava BiH i Makedoniju i daje mogućnost Rusiji da ostvari svoje ciljeve u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Devedesetih godina SAD su mislile da su Kosovo i BiH važni, kaže Server i dodaje da trenutno za administraciju u Vašingtonu Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mesta u svetu. „Sa usponom Kine i Rusije, koja nam pravi probleme na mnogim mestima u svetu više nam nije prioritet Balkan. Bliski istok je važniji, ali čak ni on nije toliko važan, koliko neke druge stvari“, rekao je Server.

B92 Info bilten za 18.12.2018.