Održan okrugli sto na temu: Ekonomska saradnja i privredni okvir normalizacije

2018-03-31T22:20:34+00:00 02. 06. 2015.|Okrugli stolovi, Vesti|

U organizaciji Foruma za etničke odnose i Kosovske fondacije za otvoreno društvo, u Prištini je 26. maja 2015. godine održan okrugli sto na temu: Ekonomska saradnja i privredni okvir normalizacije.

Skup je upriličen u okviru projekta Iskušenja srpske zajednice na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Cilj projekta jeste da se javnost više informiše o Briselskom sporazumu, kako o samom sadržaju sporazuma, tako i o napretku procesa implementacije. Takođe, cilj je otvaranje diskusije o posledicama sprovođenja sporazuma na srpsku zajednicu na Kosovu.

Dok su prethodna dva okrugla stola bila posvećena političkim temama – Zajednici opština i nacrtu statuta, i međuopštinskoj i prekograničnoj saradnji, tema ovog okruglog stola su bile mogućnosti ekonomske saradnje između srpske i albanske zajednice ne samo na Kosovu već i u regionu. Teme okruglog stola su bile vezane za primenu Briselskih sporazuma – uticaj implementacije na promenu ekonomskih standarda i poslovnog okruženja, kao i na mogućnost ostvarivanja i jačanja regionalne privredne saradnje. Na okruglom stolu su kao panelisti učestvovali predstavnici međunarodne zajednice – predstavnik Specijalnog predstavnika EU na Kosovu Bojd Mekeni (Boyd McKechnie) i ambasador Kraljevine Norveške Jan Bratu (Ian Braathu), projektna koordinatorka fondacije Hajnrih Bel (Heinrich Böll Foundation) Paola Petrić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, predstavnici Ministarstva privrede Republike Srbije, direktorka Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu Adrijana Hodžić i predstavnici poslovne zajednice iz Srbije i sa Kosova.

Takođe, panelisti na okruglom stolu su bili i predsednik Privredne komore Kosova Safet Gerdžaliu (Safet Gerxhaliu) i zamenik predsednika Privredne komore Srbije Milivoje Miletić. Oni su se osvrnuli na tok dijaloga i pregovora koji se vode između dve privredne komore i doprinos tog procesa političkom dijalogu u Briselu. Predstavnici obe komore su istakli da se nakon potpisivanja Briselskog sporazuma otvorilo novo poglavlje koje daje mogućnost poslovnim zajednicama u Srbiji i na Kosovu da sarađuju i kroz saradnju razvijaju svoju privredu.

Predstavnici srpske i albanske strane su se složili da ne postoji druga alternativa za povezivanje Kosova i Srbije od ekonomske saradnje. Svi učesnici skupa su podržali saradnju između komora i izrazili želju da predstavnici srpske i kosovske vlade učine sve što mogu kako bi podržali ovu saradnju ohrabrivši predstavnike komora da ukažu na prepreke na koje nailaze privrednici i da predlažu konkretna rešenja koja doprinose povećanju ekonomske saradnje.