JANJIĆ ZA INSAJDER: Tramp želi da sredi „nezavršene poslove“ u BiH

2019-05-11T15:57:02+00:00 11. 05. 2019.|Vesti|

Politički analitičar Dušan Janjić tvrdi da će SAD u narednom periodu biti sve prisutnije na Balkanu, posebno u BiH i na Kosovu.

Komentarišući za Insajder sve učestalije posjete visokih američkih zvaničnika BiH, Janjić ističe da se u Vašingtonu već godinama ponavlja to da postoje „nezavršeni poslovi u BiH i na Kosovu“.

To je konstanta u američkoj spoljnoj politici i tu nema ništa novo. Ko god da je mislio će Amerikanci dići ruke od BiH nije imao dobru procjenu. Ova sadašnja republikanska administracija, koja u ogromnoj mjeri zavisi od vojske i američkog vojnoindustrijskog kompleksa, posebno ne smije da dozvoli da se uruši nešto što oni smatraju najvećim rezultatom američke spoljne politike u posljednjih nekoliko decenija. Takođe je vidljivo i to da Donald Tramp želi da ubrza procese kako bi mogao da optuži demokrate da su izgubili 20 godina u BiH, a da je on riješio problem. SAD će sve više i sve intenzivnije biti prisutne u regiji, a jedan od ciljeva je da se spriječi bilo kakva mogućnost oružanih sukoba, kao i sukoba niskog intenziteta – kaže Janjić.

Kao razloge za snažniji angažman SAD u BiH Janjić ističe dvije stvari, koje, prema njegovim riječima, „bodu oči“ administraciji u Vašingtonu: prva je jačanje ruskog uticaja u regiji dok kao drugi problem on navodi migrantsku krizu i opasnost od ulaska radikalnih islamista sa ratišta na Bliskom istoku u Evropu.

Osvrćući se na sve očiglednije pritiske i zahtjeve da BiH nastavi približavanje NATO, čemu se najoštrije protivi predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, Janjić ocjenjuje da je „pohvalno to što je Dodik jasnu zauzeo stranu“, ali se, prema njegovim riječima, to može smatrati i „gubitničkom politikom“.

Jasno je da je Dodik stao na rusku stranu i on već dugo ne zavisi samo od sebe, već se stavio u ruke Rusije. BiH se trenutno drži vojne neutralnosti samo zbog pritiska Republike Srpske, a ne odlukom većine građana kakva je, recimo, situacija u Srbiji. Kad bi došlo do izjašnjavanja građana BiH većina bi vjerovatno bila za ulazak u NATO.

Mislim da će to pitanje morati da se rješava političkim putem i da članstvo u NATO trenutno neće biti prioritet ali će se za dvije ili tri godine pokazati da bez toga nema ulaska u EU. Tu se postavlja i pitanje ko će i dokle će predstavljati Republiku Srpsku u tom procesu – zaključuje Janjić.

Izvor: Insajder
Link: https://insajder.in/novost/632571/janjic-za-insajder-tramp-zeli-da-sredi-nezavrsene-poslove-u-bih