Đurđević za Blic : Najbolje da Srbin bude ministar za Upravu

2018-02-26T20:23:57+00:00 08. 12. 2014.|Vesti|

Izvor: BLIC

ĐURĐEVIĆ: NAJBOLJE DA SRBIN BUDE MINISTAR ZA UPRAVU

Koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević izjavio je da bi na Kosovu trebalo izdejstvovati da Srbin bude na čelu Ministarstva za lokalnu samoupravu, jer je to značajno i za formiranje zajednice srpskih opština.

Stvaranjem koalicije stranaka Hašima Tačija i Ise Mustafe stvaraju se uslovi da Srbi udju u kosovske institucije i budu deo Vlade. Dobra vest je da napokon Kosovo ima Vladu i da se proces koji traje više od šest meseci odblokirao. To stvara uslove za nastavak razgovora Beograda i Prištine – rekao je Đurđević agenciji Beta.

On je naveo da bi trebalo videti ko su predstavnici Srba koji će biti u vladajućoj većini na Kosovu i da li će Srbi imati jedan ili više poslaničkih klubova i u odnosu na to koja će ministarstva dobiti.

– Značajno je pokušati da se izdejstvuje da Ministarstvo za lokalnu samoupravu vodi neko iz srpske zajednice, jer je to značajno i za razgovore o zajednici opština – rekao je Đurđević.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa biće novi kosovski premijer, dok će njegov prethodnik na toj funkciji i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači biti prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, navodi se u koalicionom sporazumu za novu kosovsku vladu.