ANALITIČARI: SA NOVOM VLADOM MOGUĆ SPORAZUM SA SRBIJOM

2020-05-03T21:35:54+00:00 03. 05. 2020.|Vesti|

8:27

28.04.2020

ANALITIČARI: SA NOVOM VLADOM MOGUĆ SPORAZUM SA SRBIJOM

Marko Zakić, RTK2

Alijansa za budućnost Kosova i njen lider Ramuš Haradinaj sporazumom sa Demokratskim savezom Kosova o novoj vladi – odustali su od stava da takse na srpsku robu ne treba ukidati pre priznanja Kosova, smatraju politički analitičari Dušan Janjić i Driton Tafalari. 

Poznavalac političkih prilika na Kosovu analitičar Dušan Janić iz Beograda očekuje da će podršku novoj vladi u Skupštini Kosova pružiti i poslanici Demokratske partije Kosova. Što se reciprociteta u odnosima sa Srbijom tiče, Janjić smatra da će ta odluka biti ukinuta ili zamenjena drugom.

„Ako nova kosovska vlada stupi na dužnost 4. maja, da je mesec jun u Srbiji mesec predizborne kampanje, to znači da će jula kada prođe rok suspenzije takse, a pritom će i Srbija ispuniti uslov o stopiranju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Haradinaju ostaje samo da podseća da je on uveo takse, ali nema razloga da pravi bilo kakvu drugu opstrukciju ili kompromis, osim što oni to neće zvati reciprocitetom, nego optuživati Kurtija da je ukinuo takse, ali defakto ostaće suspenzija“, rekao je Janjić za RTK2.

Politički analitičar iz Prištine Dritor Tafalari je sličnog mišljenja i veruje da će Ramuš Haradinaj promeniti stav o taksi.

„Oni su gotovo spremni da naprave novu vladu, po svemu sudeći, već sledeće nedelje ćemo imati novu vladu. Mislim da će Ramuš Haradinaj promeniti mišljenje o taksama, pošto je ona već ukinuta, i sada nema smisla ponovo je vraćati. Mislim da je zbog takse pala i prošla vlada, tj. zbog takse i reciprociteta, i zato verujem da je to bila glavna tema između DSK i Alijanse, i zato verujem da su se sporazumeli“, rekao je Tafalari za RTK2.

Naši sagovornici smatraju da je sa novom kosovskom vladom moguće potpisivanje sporazuma sa Srbijom.

„Moj utisak je da Amerikanci nemaju nikakvu sumnju oko zvaničnog Beograda i Aleksandra Vučića, sa njim je preko Ričarda Grenela i drugih napravljena dobra saradnja, pretpostavljam da su oni dobili neku vrstu obećanja da će neki memorandum, neki gest biti ispunjen za ispunjenje dva preduslova – jedan je da se ukinu takse, a drugi da prestane kampanja iz Beograda. Amerikanci su svesni da će imati neku vrstu napretka, drugo je pitanje, da li i koliko može u Americi i da li se tamo baš očekuje potpuni sporazum“, dodao je Janjić.

“Ako se prebrode ovi izazovi, mislim da nova vlada, a zato je i formirana, imaju veliku podršku Amerike, da može doći do konačnog sporazuma sa Srbijom“, zaključuje Tafalari.

Janjić i Tafalari očekuju nastavak i intenziviranje pregovora Prištine i Beograda nakon izbora u Srbiji, a vidljive rezultate pre američkih izbora u novembru ove godine.

 

https://www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=42927