„Zapadni Balkan, izazovi saradnje i rizici nestabilnosti: odnos Republike Srbije sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom“

2018-02-23T09:23:43+00:00 18. 02. 2016.|Vesti|

Forum za etničke odnose je 18. februara 2016. godine u sali hotela Moskva u Beogradu na Diplomatskom dijalogu ugostio govornike: Ivicu Dačića, predsednika Socijalističke Partije Srbije, potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova; Petra Đokića, predsednika Socijalističke partije Republike Srpske, ministara industrije, energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske, BiH; i dr Dušana Janjića, predsednika političke stranke Aktivna Srbija.

Koordinator Foruma za etničke odnose, Nenad Đurđević pozdravio je gostujuće govornike i uvodnim izlaganjem otvorio debatu diplomatkog dijaloga rečima da je sada pravi trenutak da se razgovara o regionalnoj saradnji između Republike Srpske i Srbije, kao i BiH i Srbije, pre nego što fokus svih političkih tema u Srbiji ne bude izborna kampanja.

Tom prilikom potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da pripadnici srpskog naroda smatraju da imaju pravo da Republika Srpska bude autonomna u granicama Dejtonskog sporazuma. Takođe je naveo da hrvatski narod, kome podršku daju i političari iz Hrvatske, manje ili više se otvoreno zalaže za osnivanje trećeg entiteta, dok je, po njemu, bošnjački narod više sklon centralizaciji i unitarizaciji.

U svom izlaganju Dačić je naveo i da je porast nacionalizma, kao i nemogućnost političkih elita ovih zemalja regiona da se obračunaju sa velikim brojem postupaka, jedan od glavnih uzroka stvaranja ekstremnog nacionalizma, što ujedno predstavlja jednu od najvećih pretnji unutrašnjoj stabilnosti u tim zemljama.

Dušan Janjić je istakao da postoji potreba saradnje između Republike Srbije, BiH i Republike Srpske i da je to jedini put da se pomogne srpsko-bošnjačkom dijalogu. Naveo je i da je za sve tri strane bolje da sarađuju nego da imaju posrednike u vidu trećih zemalja, kao što je na primer Turska.

Petar Đokić je rekao da se sada nalazimo u fazi u kojoj treba dalje osigurati ekonomski rast i razvoj celog regiona, i da je to jedino moguće kroz saradnju i povezivanje. Naveo je da Republika Srpska sa Srbijom ima poseban oblik povezanosti kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, kao i da je to jedna od posledica Dejtonskog sproazuma i volje srpskog naroda koji sada živi u dve države. Ono što je za njega ključno jeste to da sve strane imaju, kako je naveo, „zajedničku ideju, a to je da brinemo o tome kako nam živi narod i šta možemo učiniti da živi bolje”. Takođe je naveo da je regionalna saradnja ključ ka evropskim integracijama i veoma važna za stabilnost Zapadnog Balkana, ali da treba poštovati i razumevati specifičnosti BiH.