TRIBINA: Poboljšati uslove za rad saveta za međunacionalne odnose

2018-03-31T22:17:15+00:00 15. 11. 2017.|Etničke manjine, Vesti|

Opštinski saveti za medjunacionalne odnose funkcionišu pod lošim zakonskim rešenjem, a njihov rad ili pasivnost najčešče zavisi samo od entuzijazma članova, ocenjeno je na tribini „Sto plus“ radija u Novom Pazaru. Panelisti, predstavnici saveta Novog Pazara i Sjenice, lokalne samouprave Tutina i dve organizacije civilnog društva (OCD), bili su jednoglasni u oceni da korisna i dobra ideja nije zaživela u najvećem broju višenacionalnih sredina.

To se nije desilo „čak ni u Vojvodini, gde se očekivalo da imamo bolji rezultat“, naglasio je na sinoć održanoj tribini direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Prema njegovoj oceni, saveti za medjunacionalne odnose se često doživljavaju i kao dodatna zaštita manjinskih i ljudskih prava, što nikako ne bi trebalo da bude.

„Glavna karakteristika ovakvog saveta jeste da to treba da bude mesto lokalnog dijaloga izmedju predstavnika političkih stranaka, nacionalnih saveta, verskih zajednica i da se taj savet obraća lokalnoj skupštini“, rekao je Janjić.

On je dodao i da bi saveti trebali da preuzmu ulogu koju za sada niko ne radi u Srbiji, „osim kad se dese neki grubi medjunacionalni incidenti, a onda u Srbiji počne da se govori o nekim mirovnim većima i inicijativama“.

Prema izveštaju zaštitnika gradjana Zorana Pašalića, saveti za medjunacionalne odnose su osnovani u samo 53 lokalne samouprave, a u prošloj godini čak 40 njih nije održalo niti jednu sednicu.

Član Saveta u Sjenici Radoslav Rakonjac je na tribini pod naslovom „Da li su saveti za medjunacionalne odnose čuvari dobrih odnosa? Iskustva Novog Pazara, Sjenice i Tutina“ ocenio da je potpuno nebitno koji je narod većinski u nekoj opštini, ukoliko je taj organ lokalne samouprave samo savetodavno telo.

„Zakonski okvir bi trebalo poboljšati i dozvoliti da predstavnik Saveta ima ‘svoju stolicu’ u Skupštini opštine, ne da bi glasao već bio u prilici da reaguje kada je potrebno“, rekao je Rakonjac.

On smatra i da bi rad saveta za medjunacionalne odnose morao da se obezbedi finansiranjem iz lokalnog budžeta.

Rakonjac je naglasio da je savet u Sjenici formiran 2013. godine i da bi svaka opština koja želi da ode korak dalje u svojoj demokratizaciji što pre trebalo da formira svoj savet za medjunacionalne odnose.

Predsednica nedavno formiranog Saveta Novog Pazara (koji čine po troje Srba i Bošnjaka) Vasvija Gusinac rekla je da su oni za nekoliko meseci održali tri sednice.

„U našem Poslovniku stoji da ćemo se u radu rukovoditi uspostavljanju dobrih odnosa, saradnje, razumevanja i izgradnje poverenja“, naglasila je.

„Problem je to što zakon nije dorečen, autonomnost saveta nije odredjena, tako da taj kanal prema nevladinom sektoru i drugim strukturama društva nije otvoren, zbog čega sve zavisi od članova da u svom radu otvore i tu mogućnost. Mi smo do sada bili zatrpani odlukama koje se odnose na promene naziva ulica, koje datiraju jos iz 2007. godine“, rekla je Vasvija Gusinac.

Član Opštinskog veća Tutina Semir Kurtanović podsetio je da ta lokalna samouprava ima pomoćnika predsednika opštine za medjunacionalnu saradnju, ali je najavio skoro formiranje i saveta.

On je naglasio da je pre mesec dana na području te opštine policajac srpske nacionalnosti na dužnosti ubio mladića bošnjačke nacionalnosti, ali da su gradjani „navikli na suživot“ adekvatno reagovali na težak incident koji je sam po sebi mogao da izazove teže posledice po medjunacionalne odnose.

Izvršni direktor OCD Urban in iz Novog Pazara Sead Biberović smatra da Savet za medjunacionalne odnose treba da reaguje po većini lokalnih tema i tesno saradjuje sa ostalim savetima (bezbednost, mlade, rodnu ravnopravnost…) koji su formirani u gradu.