Promocija knjige „Od rata do mira na Balkanu, Srednjem istoku i u Ukrajini“

2018-12-19T11:00:43+00:00 19. 12. 2018.|Okrugli stolovi, unutrašnji dijalog, Vesti|

Bivši američki diplomata Daniel Server predstavio je u Beogradu svoju knjigu  „Od rata do mira na Balkanu, Srednjem istoku i u Ukrajini“, navodeći da su tri najveća problema na ovom terenu, a koja usporavaju evrointegracije država regiona, spor između Makedonije i Grčke zbog imena, normalizacija odnosa Beograda i Prištine i nefunkcionalnosti bosanskohercegovačke države.

Server, koji je profesor upravljanja konfliktima na Univerzitetu Džons Hopkins, ocenio je i da se čini da je Beograd odustao od toga da zadrži suverenitet nad Kosovom, što on vidi u plasiranju ideje o podeli i razmeni teritorija.

Za njega je podela „užasna ideja“, kao što bi, dodao je, ideja o razmeni terotorija ugrozila BiH i Makedoniju, a Rusiji dala mogućnost da ostvari svoje ciljeve u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Najavljujući Servera i promociju njegove knjige, koju je organizovao Forum za etničke odnose u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija, predsednik Upravnog odbora Foruma, Dušan Janjić ocenio kako Server veruje da bi evroatlantski okvir možda mogao da pomogne da krize na ovom prostoru ne pređu u sukobe.
Janjić je dodao i da Server dešavanja u vezi s Kosovom i dizanje tenzija u Bosni vidi kao deo procesa raspada bivše Jugoslavije, mada, kako kaže, sadašnje prilike vidi kao mnogo povoljnije nego one devedesetih godina.

Knjiga „Od rata do mira na Balkanu, na srednjem Istoku i u Ukrajini“, upravo je svedočanstvo o događajima  iz devedesetih, a bavi se, kako je u Medija centru rekao autor,  uzrocima i posledicama ratova, uzrocima i posledicama bombardovanja, ali i proučavanjem odnosa zemalja u regionu, te njihovim odnosima sa NATO.

Server je primetio da su sve države bivše Jugoslavije pre rata bile blizu da postanu članice EU, te da su nakon okončanja ratova solidno napredovale ka Evropskoj uniji, ali da je to finansijskom krizom 2007. zaustavljeno, što je te države , kako je primetio, razočaralo.

Došli su zatim i problemi s izbegličkom krizom, Bregzitom, što je pre ukazivalo na to da će se Evropa pretvoriti u Balkan, nego što će Balkan postati deo Evrope, konstatovao je Server.

Na tim su temeljima došli i nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, zakočen je proces normalizacije između Beograda i Prištine, jedino je, kaže, blizu rešenju spor zbog imena između Makedonije i Grčke.

Od svega toga, kako je rekao, jedino je profitirala Rusija, iskoristivši te probleme za svoje interese i kako bi zemlje regiona udaljila od Unije.

„Pitanje je da li Zapad ima snage da završi i pomogne tim zemljama da se priključe EU i NATO, što je plan A za rešavanje kriza na Balkanu, dok plan B i ne postoji“, konstatovao je Server.

Jer, kako je primetio, devedesetih su godina SAD mislile da su Kosovo i BiH važni, dok sadašnjoj administraciji u Vašingtonu Balkan nije prioritet, ali ni mnoga druga područja u svetu.

Profesor na Američkom univerzitetu na Kosovu i Metohiji Mark Baskin kazao je da je Serverova knjiga „divan alat“ jer upućuje na ponovno bavljenje temom konflikata i na to što se desilo na mestima na kojima su konflikti izbijali. Svet se, medjutim, konstatovao je Baskin, značajno u međuvremenu promenio, a ni SAD, kako je rekao, nisu tako beskonačno moćne kao ranije.  Zato je i uveren da se za rešavanje konflikata u svetu danas moraju upotrebiti i neki novi faktori, jer, kako kaže, EU i SAD više nisu dovoljni.

„Najvažnije za Kosovo je članstvo u UN, ali čak i da Srbija prizna nezavisnost, to Kosovu neće obezbediti članstvo, zato što mi ne znamo kako će se poneti Rusija ili druge nacije“, zaključio je Baskin.

Dušan Janjić je rekao i da je knjiga Danijela Servera namenjena narodima na Balkanu, a ti su narodi, kazao je, mnogo patili u prošlosti i zaslužuju nešto bolje.

„Zato je i pitanje da li sami mogu da pomognu da im bude bolje ili će se uvek drugi mešati“, zaključio je Janjić.