Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra

2018-10-29T12:01:11+00:00 29. 10. 2018.|Vesti|

Više od pola miliona građana Srbije, pripadnika 22 manjinske zajednice, biraće svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra.

Prvi put će se na izborima pojaviti liste pripadnika poljske i ruske manjine, koji do sada nisu imali nacionalne savete.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) navode da je ovog puta interesovanje pripadnika nacionalnih manjina za izbore veće nego na prethodnim izborima.

Izbori su redovni, a glasanje se odvija na dva načina, pa će tako od 22 izborne liste koje su stekle uslov da biraju nacionalne savete, 18 manjinskih zajednica članove birati na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Crnogorska manjina predala je 115 elektorskih prijava, makedonska 79, iako im je bilo dovoljno 45, ruska 103, što je pet puta više od potrebnih 20, a hrvatska 82, 22 više od potrebnog minimalnog broja.

Po elektorskom sistemu glasaju manjine sa manjim brojem pripadnika.

Za svih 18 nacionalnih manjina, koje će birati svoje nacionalne savete na neposrednim izborima, ukupno je proglašeno 58 izbornih lista, saopštila je Republička izborna komisija.

Za albansku nacionalnu manjinu utvrđeno je šest lista, aškalijsku tri, bošnjačku četiri, bugarsku dve, bunjevačku dve, vlašku dve, grčku jedna, egipatsku tri, mađarsku dve, nemačku tri, poljsku jedna, romsku pet, rumunsku četiri, rusinsku sedam, slovačku četiri, slovenačku jedna, ukrajinsku pet i češku nacionalnu manjinu tri liste.

Glasački listići za izbor članova nacionalnih saveta bunjevačke, vlaške, grčke, nemačke, poljske, romske, slovenačke i ukrajinske nacionalne manjine štampaće se na srpskom jeziku i ćirilicom, a za ostale na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom i na jeziku i pismu nacionalne manjine.

Štampanje glasačkih listića počelo je 25. oktobra u 11 sati u štampariji „Službenog glasnika“.

Izbori za članove saveta nacionalnih manjina održaće se 4. novembra.

Zahteve za upis, brisanje ili promenu podataka u Posebnom biračkom spisku građani mogu da podnesu sve do 72 sata pre održavanje izbora, što znači 1. novembra.

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 8. novembar do 20 sati.

Kada RIK objavi rezultate u „Službenom glasniku“, nacionalni saveti imaju obavezu da u roku od 20 dana konstituišu savete, formiraju organe i počnu da rade.

RIK prati neposredne izbore, dok je za nadzor elektorskih izbora zadužen Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Inače, broj članova nacionalnih saveta zavisi od broja građana koji su se na poslednjem popisu izjasnili kao predstavnici određene manjine, pa tako manjine koje imaju do 10.000 pripadnika biraju 15 članova, one koje imaju do 20.000 članova biraju 19, do 50.000 – 23, a ako imaju između 50.000 i 100.000 pripadnika biraju 29 članova. Nacionalne manjine koje imaju više od 100.000 pripadnika biraće 35 predstavnika.