Ekonomske, demografske i socijalne posledice odnosa Beograda i Prištine

2018-05-17T12:07:47+00:00 20. 04. 2018.|unutrašnji dijalog, Vesti|

Na inicijativu Fondacije za otvoreno društvo, Srbija autorski tim izradio je studiji “ Ekonomski, demografski i socijalni efekti različitih scenarija normalizacija odnosa između Beograda i Prištine”.

Tim je u procesu definisanja odnosa Srbije sa Kosovom i Metohijom, i u tom smislu određivanja demografskih, socijalnih i ekonomskih efekata, pošao od pretpostavke da se ti odnosi mogu kretati u dva pravca.

“ Prvi, koji možemo označiti kao „očekivani“ ili realni scenario, podrazumeva da će se odnosi između Srbije i Kosova i Metohije „normalizovati“ – bilo kroz razmenu teritorije, ili primenu Briselskog sporazuma (2013) na adekvatan način. Kao rezultat ovih procesa, Srbija će se uspešno priključiti Evropskoj uniji.

Drugi, u kojem neće doći do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, odnosno zadržaće se sadašnje stanje, zbog čega ćemo taj scenario nazvati status quo. Shodno tome, pretpostavlja se da će pregovori Srbije sa Evropskom unijom biti neuspešni, tako da se može posmatrati kao „pesimistička“ varijanta, koja prikazuje najveći pad stanovništva, pogoršanje ekonomskih uslova, izostanak rasta i konvergencije ka razvijenim zemljama EU.”, stoji između ostalog u i studiji.

Ova studija treba da informiše donosioce odluka, učesnike u „Unutrašnjem dijalogu o Kosovu“ i građane Srbije o ekonomskim, demografskim i socijalnim posledicama 3 moguća scenarija za rešavanje pitanja vezanih za budućnost srpsko-kosovskih odnosa.

Studio je izradio autorski tim – Miladin Kovačević, šef tima; Dušan Gavrilović; Dragan Popović; Milena B. Stevović; Ljiljana Sekulić; Katarina Stančić.

 

Detaljnije na ovom linku.