Dušan Janjić i Mišel Zubenica u „Suočavanju“

2018-10-01T09:58:16+00:00 01. 10. 2018.|Vesti|

Analitičari Dušan Janjić i Mišel Zubenica gostovali su u emisiji “Suočavanje”  na Novosadskoj TV.

Nema šanse da se obnovi dijalog u Briselu, bar ne u ovom sadašnjem formatu, uveren je Dušan Janjić, osnivač i predsednik UO Foruma za etničke odnose, kaže i da bi bilo dobro da Srbija redefiniše koncept Zajednice srpskih opština, te tvrdi da će se granice sigurno menjati, ali za 20, 25 godina.

Janjić je, kao jedan od učesnika emisije “Suočavanja” na Novosadskoj televiziji, rekao i da bi u slučaju kosovskog pitanja bilo najkorisnije za obe strane, a za Srbiju posebno, da se u narednim godinama naglasak stavi na rešavanje malih, životnih pitanja, jer, kako je primetio, još je mnogo takvih koja ljudima otežavaju svakodenvni život, a da velika pitanja ostavimo za neko bolje vreme.

Ta velika pitanja, naglasio je, rešavaće se kad to odluče “veliki” igrači, a to su pre svega SAD i Rusija, i tu, tvrdi Janjić, ne treba da se zavaramo.

Kad je reč o briselskom dijalogu u sadašnjem formatu, on je, kaže Janjić, u krizi još do 2015. godine, a ono čemu trenutno prisustvujemo – u tome se niko ne snalazi.

Zato je i mišljenja da se format mora promeniti, u kom smislu pominje dva moguća scenarija za izlazak iz sadašnje situacije.

Kaže i da je usaglašavanje stavova o novom formatu u toku, te da bi, osim glavnh pregovarača, a u ovom trenutku su to Vučić i Tači, uz, naravno, moderatora, bio formiran i sekretarijat za podršku koji bi činili predstavnici SAD, Rusije i u ime EU – Nemačke. I to bi, kaže, uz nove teme, bio taj novi format, što je već u velikoj meri i dogovoreno.

Plan B je, ali pod uslovom da se “veliki “ dogovore, neka konferencija narednog proleća, na kojoj bi se, što se Srbije tiče, “zacrtalo”  da je ona 2025. u EU, ali i sve što se uz to ispregovara, uključujući neki jači ekonomski paket.

“I, naravno, postoji i treći plan, a to je da sve ovo propadne, ali zamrznuti konflikt ovde nije moguć, jer ovde nikad zamrznutog konflikta nije ni bilo. Možda se može reći da je sever Kosova bio u zamrznutom konfliktu. Zamrznuti konflikt je Bosna od Dejtona, a to znači da čim se odrekneš Dejtona – oni će se dohvatiti oružja” , objašnjava Janjić.

Janjić smatra da od 2008. prisustvujemo “novoj realnosti”, te da se svi napori završavaju tako da se održi status quo, ali da u rešavanju suštinskog pitanja, a to je status, treba imati u vidu da je tu reč o statusu Kosova, ali jednako i o položaju Srba, kao i o teritoriji na severu KiM.

Komentarišući promenu američkog stava prema kosovskom pitanju, a nakon Boltonove izjave  da će se SAD saglasiti sa svakim rešenjem do kojeg dođu dve zainteresovane strane, Janjić napominje da će se tome snažno protiviti Berlin, zbog čega i veruje da sada treba da se bavimo rešavanjem životnih pitanja.

Uveren je da razvijanjem privrednih veza ovaj prostor može da izraste u jednu ozbiljnu evropsku priču, da napravimo jaku zapadnobalkansku mrežu, recimo, za proizvodnju i prenos struje i to je velika šansa”, uveren je Janjić.

Sve drugo je u ovom trenutku propalo, tvrdi i zato poručuje:

“Kakve granice, kakvo priznanje, kakav mirovni sporazum, pa pre toga moraš da imaš rat da bi sklapao mir, a rat je ovde završen u Kumanovu. Kakve priče o međunarodnom priznanju koje gura Tači…Najpre ti legalizuj sebe pa ćemp da vidimo šta dalje”.

Napominje zato da, šta god da se desi, rešenja koja doprinose boljoj saradnji u oblasti privrede treba dalje “gurati”, a to znači da se olakša protok robe, pojednostave carinske procedure, eventualno i ukinu…

“Ima masa tih malih pitanja koja otežavaju život i međusobne odnose i ja sam za to da se u narednih nekoliko godina ta mala pitanja rešavaju, a da velika, poput granica, priznanja…pažljivo razmatramo i rešavamo u nekom dužem period”, zaključio je Janjić

Link ka emisiji možete pogledati ovde.