Debata : „Stanje i perspektiva Briselskog dijaloga“

2018-03-22T14:36:27+00:00 20. 03. 2018.|Vesti|

Forum za etničke odnose, u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo, Srbija, u okviru programa „Diplomatski dijalog“, organizovao je javnu debatu na temu „Stanje i perspektiva Briselskog dijaloga“.

Jedan od učesnika debate savetnik predsednika Kosova Bljerim Šalja izjavio je da dijalog mora dovesti do trajnog rešenja odnosa. On smatra i da je važno rešiti normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, odnosno Albanaca i Srba na Kosovu, i to ne zato što to traži Evropska Unija.  “Ako neko misli da je status kvo dobar za Kosovo, Srbiju, ljude, najbolji odgovor dobiće ako pita Srbe na Kosovu “, rekao je Šalja. Prema njegovim rečima, međunarodne okolnosti su se dramatično promenile od 2012. Godine. Šalja ocenjuje i da su tri elementa razgovora ključna: vremenski okvir, koji je određen na otprilike 2 godine, cilj koji je predstavljen kroz pravno obavezujući sporazum, i mehanizmi za implementaciju. “ Puno smo propustili, nismo bili spremni za razgovore o kompromisu, Ahtisarijev plan je bi dobar kompromis. Otišlo se predaleko i sa kosovske i sa srpske strane da bismo se vratili nazad.” kaže Šalja.

 

Govoreći o pravno obavezujućem dokumentu, savetnik predsednika Kosova ocenio je da je rano govoriti šta će se naći u njemu, ali i navodi da će to biti pravni okvir, a ne samo politička deklaracija. “ Nadamo se da će Rusija podržati pravno obavezujući sporazum i složiti se s ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije. Dok postoji rezolucija 1244 Kosovo nema šanse da uđe u tu organizaciju.  Kada dođe do pravno obavezujućeg sporazuma to treba da bude osnova za novu rezoluciju”, rekao je Šalja.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić naveo je da se bližimo nastavku i novoj formi dijaloga. On podseća da od početka februara traje trend širenja optimističkih znakova političke volje, kao i da je sve više diskusija i razgovora koji nisu ostrašćeni. “ Međutim, nema snažne volje da se nešto promeni, ni na jednoj strani, ni na srpskoj, ni na albanskoj, ni na međunarodnoj”, kaže Janjić. On smatra i da se u budućnosti trebamo posvetiti , kako kaže, rešavanju problema ljudi. Prema njegovom mišljenju, razgraničenje nije rešenje, već samo normalizacija . “ Ne treba se zanositi iluzijama, ne vidim bolje rešenje od normalizacije. Ono što je neostvarivo treba ostaviti po strani, ne da bi se zaboravilo, ali je važno doći do održivog rešenja”, rekao je Janjić.

Član Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Zoran Milivojević podsetio je da je do sada između Beograda i Prištine potpisano preko 20 sporazuma, ali da je vrlo mali broj primenjen. “Vodimo dijalog, ali su rezultati slabi. Dijalog se mora dinamizirati.”, kaže Milivojević. Ocenjuje da dijalog sada ubrzavaju spoljni faktori, kao I da je interes ovog prostora da izbegne konfrontaciju velikih sila , jer je to uvek bilo loše za ove prostore.