Debata: Srbija i Hrvatska u stalnom iščekivanju nove ideološko-propagandne političke bure

2018-06-07T15:01:16+00:00 07. 06. 2018.|Vesti|

Odnosi Srbije i Hrvatske stalno se nalaze u iščekivanju neke nove „ideološko-propagandne političke bure“, dok s druge strane ekonomski, društveni i kulturni odnosi u poslednji nekoliko godina beleže isključivo uzlazni trend, ocenjeno je u debati „Stanje i perspektiva odnosa Hrvatske i Srbije“.Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Žarko Puhovski rekao je u debati Foruma za etničke odnose da odnosi Srbije i Hrvatske znače četiri stvari – odnose država, odnose društava i ekonomija i kulturne odnose.

Puhovski je naveo da Srbija i Hrvatska imaju dobru gradjansku i kulturnu saradnju, ali lošu medjudržavnu.

Po njegovim rečima, Hrvatska danas ima nikada jaču političku prednost u odnosu na Srbiju, „zbog pobede u ratu i članstva u EU“, ali da ne zna kako s tim da izadje na kraj.

Istakao je da Hrvatska, kao članica, može barem da se nada solidarnosti NATO u slučaju eventualnog sukoba s Srbijom. S druge strane, ocenio je Hrvatska „želi pobedu bez žrtava“ i živi u stanju „invalidnog položaja prema prošlosti“, a kao još jedan od problema s kojima se suočava Zagreb naveo je loše odnose sa gotovo svim susedima.

Puhovski je rekao da Srbija želi sebe da predstavi kao žrtvu, ali ne želi da prizna poraz, navodeći da Beograd, kao i Zagreb ima problema da se suoči s prošlošću. Govoreći o Srbiji, Puhovski je dodao da trenutni status nečlanice u EU ostavlja Beogradu prostora za elastičnije ponašanje, a da je vlast postala toliko koncentrisana da se tačno zna ko jedini može da rešava probleme.

On je ukazao da su ekonomski, turistički i drugi društveni odnosi bili u porastu čak i u trenucima izuzetno povišene političke retorike izmedju Beograda i Zagreba.

„Retorika više ne dopire tako duboko kod gradjana. Ne shvataju se političari kao ozbiljno kao nekada. Njihove reči nisu direktive“, rekao je hrvatski profesor i analitičar.

Puhovski kao glavni problem u Hrvatskoj nije naveo odnos Zagreba prema Beogradu, već odnos Zagreba prema srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj.

„Desnica u Hrvatskoj je danas spremna da poštuje Srbiju i Vučića (Aleksandra), ali nije spremna da poštuje srpsku manjinu“, kazao je on.

Govoreći o kanonizaciji Alojzija Stepinca, Puhovski je rekao da je od toga napravljeno političko pitanje.

„Stepinac nije bio zločinac niti heroj. On je bio politički nespreman, mali čovek za teška vremena“, dodao je hrvatski analitičar.

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da je Srbiji potrebno da se čuju glasovi i mišljenja o Hrvatskoj kakva ona zapravo jeste, dok se previše čuju glasovi o Hrvatskoj kakva bi neki želeli da bude.

Janjić je ukazao da se odnosi Srbije i Hrvatske u poslednje dve godine razvijaju u „šizofrenom“ pravcu. S jedne strane ima odličnih sastanaka o produbljavanju ekonomske i društvene saradnje, a s druge nastupaju ideološko-propagandne „političke bure“.

Kako je naveo, ekonomska saradnja dve zemlje je dobra. Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, i saradnja u regionalnim institucijama je na visokom nivou, a ostaju pitanja „reinterpretacije“, naveo je on.

Janjić je rekao da su medju pitanjima koje treba rešavati sudbina nestalih lica, status izbeglih, imovine i prava manjina.

„Medjuetnički sukobi u prošlosti su traumatizovali javnost. Tom traumom se danas niko ne bavi, a političari je podstiču“. kazao je Janjić.

Kako je rekao, „rat“ Srbije i Hrvatske ušao je u poslednju fazu revizije istorije.

Ocenio je da su Srbiji potrebni smirivanje odnosa s Hrvatskom i novi razgovori dveju vlada.

Član upravnog odbora Foruma za etničke odnose Zoran Milivojević rekao je da su odnosi Beograd-Zagreb-Sarajevo ključni za ukupne odnose u regionu.

Milivojević je naveo da su vlade u Beogradu i Zagrebu zaokupljene svojim problemima, ocenivši da su odnosi u nekakvoj „fazi mirovanja“, do neke sledeće „godišnjice“ i povoda za zaoštravanje retorike.

Po njegovim rečima, odnosi Beograda i Zagreba „pravnički ne zastarevaju“, a „koliko juče“ su ministri proglašavani personama non grata.

Milivojević je ocenio da dinamika odnosa Srbije i Hrvatske ne ide u pravcu koji je potreban za uspešnu saradnju zemalja u regionu.

Debatu „Stanje i perspektiva odnosa Hrvatske i Srbije“ organizovao je Forum za etničke odnose u okviru programa „Diplomatski dijalog“.