Mirovna konferencija rešenje za Kosovo

2018-12-25T11:03:13+00:00 25. 12. 2018.|Vesti|

Kosovsko pitanje, ali i drugi otvoreni problemi u regionu, mogli bi biti rešeni na međunarodnoj mirovnoj konferenciji, ukoliko bi svetske sile, poput Rusije i SAD, kao i zemlje na Balkanu pokazale da su spremne za otvoreni dijalog, smatra profesor Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ekaterina Entina.

Entina je za Tanjug, rekla kako EU nažalost nije uspela da postane mirotvorac, a i jučerašnja sednica Saveta bezbednosti je pokazala da u tom okviru takođe ne može biti dijaloga.

„Jučerašnja sednica je pokazala da ne postoji sposobnost da se zajednički rešavaju izazovi u međunarodnoj zajednici, što je veoma žalosno i opasno. Nema mogućnosti ni istinske želje za pravi, otvoreni i odgovorni dijalog”, navodi ona.

Objašnjava da države slepo slede svoje nacionalne interese i zato ne vide razloge za istinsku saradnju i razgovor.

„Ako bismo imali neku vrstu nove mirovne konferencije koja bi rešila pitanja celog Balkana zajedno – makedonsko pitanje, kosovsko, Bosnu i Hercegovinu, položaj Srba u Crnoj Gori, to bi verovatno bilo dugoročno, trajno i stabilno rešenje”, kaže Entina.

Za to je potrebno, navodi ona, da svetske sile i države na Balkanu pokažu da su spremne za otvoreni dijalog i istinsko rešavanje ozbiljnih problema sa kojima se region suočava.

„Ali da li je to san ili neka realnost koju ćemo imati narednih godina, to je pitanje”, kaže ona.

Profesorka moskovskog fakulteta kaže da EU, nažalost, nije uspela da postane mirotvorac, te da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini neće ući u istoriju kao ličnost koja je uspela da reši kosovski problem, bez obzira što je za Uniju bilo važno da pokaže da je sposobna da samostalno reši komplikovana spoljnopolitička pitanja.

Entina, upitana može li biti nastavka dijaloga ukoliko prištinska strana postavlja ultimatume, što se jasno vidi iz predloga sveobuhvatnog sporazuma koji je predstavio Ramuš Haradinaj, kaže da je očigledno da je taj dokument rezultat borbe unutar kosovskih Albanaca.

„U kontekstu u kojem je postavljen, nema mogućnosti za dijalog, ali moramo da shvatimo da je dijalog jedini instrument koji sada imamo jer je sve ostalo gore od toga”.